De tiende dag, maandag 10 september; rustdag in Mariazell

Ontbijt in het ochtendzonnetje Het ultieme vakantiegevoel. Precies dat wat er hier nu heerst na die uitzonderlijke dag van gisteren.

Bespreking na het ontbijt. “We hebben veel pieken en dalen gehad”, zegt voorzitter Wim. Klopt letterlijk en figuurlijk. Kijk niet te licht aan tegen de dag van morgen. We moeten deze bergen weer uit totdat de laatste 50 km freewheelen naar de Donau. Totaal 160 km, moet kunnen, normaal gesproken, met deze vrouwen en mannen.

Held van de dag: Ad, vanwege zijn verslagen.

“Ik zit altijd op kop”: Martie is uitgegroeid tot een echte berggeit.

Nieuwe onderscheiding bolletjestrui; voor de koningin van de rit, Nancy. Er is ook gezorgd voor een bijpassend rokje.

Gisteren heeft Harry nog iets zeer bijzonders ontdekt. In gesprek met een lokale bewoner kwam hij erachter dat Kardinaal Mindszenty hier in Mariazell tijdelijk begraven heeft gelegen. Dat is toch wel heel uitzonderlijk, een teken. Daar heeft de Kardinaal persoonlijk de hand in gehad om ons hier langs te sturen. We zijn onmiddellijk gaan kijken. In de basiliek herinnert nog een plaquette aan hem. Van 1975 tot 1991 begraven in deze kerk. Kardinaal Mindszenty heeft geageerd tegen de Russische bezetting, een symbool van vrijheid. Na de machtswisseling in Hongarije is hij naar Estergom gehaald.

Paul kwam op het idee om op de rustdag ieders ervaringen te polsen, hieronder het verslag ervan.

Annemie:
Het meegaan als verzorgster van de renners is boven verwachting goed bevallen. Het koken valt mee in combinatie met Mien vormen we een goed team. We kunnen vrij goed inschatten wat er nodig is met het doen van de inkopen. Er wordt niets weggegooid.

Nancy:
Het gaat steeds beter en het wordt steeds leuker, inclusief de zwaarste etappes. De omgeving van gisteren, de koninginnerit, vond ik de mooiste. Geweldige vergezichten. Deze rit geeft me nog meer wilskracht en doorzettingsvermogen. Het geeft me positieve energie. Als je iets persé wilt bereiken, dan lukt dat.

Daan:
Wat een verschil met een jaar geleden, toen was ik na 40km bekaf. Ik heb meer conditie en energie gekregen, ga bergop zonder af te stappen. Ben gestopt met roken. Voor we aan de tocht begonnen had ik voor mezelf al voldoende bereikt. Het geeft me steeds meer energie en ik ga door met fietsen.

Harry:
Het begeleiden op de motor is een rol geworden zoals ik gehoopt had. Het is een goede en nuttige rol. Ik voel me helemaal opgenomen in de groep en een deel van het geheel. Decombinatie motorrijden en vakantie houden is goed geslaagd. In tenten slapen gaat me goed af.

Wim:
Ik heb al veel en met verschillende groepen gefietst. De tocht met deze groep loopt voortreffelijk. Een heel verschil tussen maart, toen we begonnen met trainen en nu. Toen hadden velen het nog erg moeilijk. Het is erg gezellig en de routes zijn geweldig. Ik neem in het dagelijks leven geen blad voor de mond en dat doe ik hier ook niet. Als iets niet kan dan zeg ik dat.

Björn:
Ik fiets al van jongs af en heb respect voor hen die een jaar geleden zijn begonnen. Ze zijn op een hoog niveau gekomen. Hebben ook de juiste mentaliteit en doorzettingsvermogen. Er zijn wel enkele verbeterpunten, soms geeft ik wat tips om slimmer te rijden Zou dit niet hebben willen missen het is een hechte groep geworden. Onderweg zie ik ook mooie meiden, de mooiste was wel op de weg tussen Passau en Linz.

Marien:
Ik had het nog erg druk met de Raad van Elf toen de vraag kwam om mee te doen. Ik had eigenlijk nog nooit verder gefietst dan +/-35km. Zo’n kans krijg je maar een keer, al moesten we 2500 km fietsen was ik nog meegegaan. Na het carnavalsseizoen pas serieus begonnen met trainen. Inmiddels had ik voor vertrek ik ruim 7500km getraind. Je leert je eigen kwaliteiten kennen, voel me lichamelijk veel beter. Ik ben meer een stayer dan een klimmer. We hebben het allemaal wel eens moeilijk, al doen we nog zo stoer,dan vangen we elkaar op, we krijgen een speciale band, hebben respect voor elkaar. Ik blijf zeker fietsen samen met Jac.

Ronald:
Ik ben een hardloper, deze kans om naar Hongarije te fietsen heb ik met beide handen aangegrepen. De dag na het opgeven kreeg ik mijn hartproblemen. De cardioloog in Weert zei vergeet het maar om mee te gaan, de chirurg in Eindhoven, misschien ooit. Ik dacht ik bekijk het zelf wel zeg voorlopig nog niets af. De eerste keer heb ik 30 km gefietst en een vreugdesprong gemaakt dat het misschien toch zou kunnen lukken op de trainingen om bij te blijven. Mijn gevoel is dubbel, het volbrengen van deze tocht en de sponsoring van scouting waar ik zulke goede herinneringen aan heb. Ik vind dat de kleur van mijn fiets goed past bij onze outfit. ;-)

Mies:
Ik ben de senior, een Oaj Kûuk, maar ik vind het fijn om me met de jeugd te kunnen meten. Bij het slapen in de tent komt het scouting gevoel weer boven. Ik was bij het eerste kamp in Roggel, koken op een houtvuur en veel regen. Ik zie weinig verschil in het fietsen met deze groep of een andere. Ik heb veel respect voor hen die weinig gefietst hebben. Er is een goede discipline en helpen elkaar als het nodig is.

Jac:
Het is net of Jac al jaren fietst en klimt en is pas na de carnaval begonnen. Heeft tot nu toe 6500 km gefietst. Ik heb 25 jaar weinig kunnen doen vanwege mijn enkel. Bij de eerste oefentocht naar de Slingerberg dacht ik dat we er per auto eerst naar toe zouden rijden. Waarom ik minder moeite heb met klimmen weet ik niet. Wil zeker blijven fietsen, samen met Marien. Wilma plaagt mij wel eens met; “je geeft volgens mij meer om je fiets, dan om mij”. Het gaat heel goed onder elkaar zoals dat alleen in Tungelroy en Stramproy kan.

Mark:
Medeorganisator van de tocht, Paul erbij gevraagd om te helpen. Heeft er veel werk mee gehad. Er is niet veel verschil tussen dit en het organiseren van een scouting kamp. Ik vond ook dat  het hele gebeuren met uitzondering van het fietsen op scouting wijze georganiseerd moest worden. Heb er geen spijt van om zelf niet mee te fietsen, vind het leuker om het gebeuren erom heen te regelen. Stond er meteen achter toen Nancy zei: “Ik fiets mee”. Er moest toen ook thuis heel wat geregeld worden. Van het fietsgebeuren onderweg krijg ik ’s-avonds genoeg mee.

Martie:
Staat te kijken van zichzelf heeft onderweg een big smile op zijn gezicht. De eerste en tweede dag waren moeilijk, maar komt na zo’n rustdag er weer helemaal bovenop. Sinds een jaar aan het trainen, heeft toen een fiets gekocht. Is wel wat zwaarder, maar dat ben ik ook. Blijft fietsen, niet zeker in tourtochten, kan ook met een mountainbike. Ik geniet elke dag en ik zie weinig verschil tussen scoutingkampen en dit kamp. Leeft toe naar de wereld jamboree in 2019 in Virginia Amerika. “Ik heb geen talent om ergens wereldkampioen in te worden, maar wil wel het gevoel hebben een wereldprestatie te hebben neergezet”.

Marieke:
Breng met haar beroep als sportarts theorie en praktijk in beeld. De zorg voor de navigatie heeft daar geen moeite mee, ook niet als een enkele keer opmerkingen gemaakt worden. De ampullen die zij bij zich heeft bevatten gezuiverd zeezout. Bevat dezelfde samenstelling als de mineralen die ieder in zijn lichaam heeft. Weet daar sinds kort iets meer van; een experiment voor zichzelf. Voelt zich thuis bij de Limburgers. Weet ondertussen dat “mik” brood is. Friezen zijn stug, Limburgers het omgekeerde, doen alles met een glimlach. Heeft een competitie met Rob, wie het eerste boven is. Gisteren had zij gewonnen.

Mien:
Heeft zich laat opgegeven, eigenlijk diep van binnen heb ik dit altijd gewild. Had geen vakantiedagen genoeg en Wiel was zo lang alleen. Het is geweldig, mijn lust en leven. Het is soms hard werken, maar ik heb het er graag voor over. Tien kilo aardappelen en 5 kg andijvie is normaal en dan blijft er niets over. Kookt zoals ze dat thuis ook zou doen. Als specialiteit staan er meer pasta’s op het menu. Het slapen in een tent doe ik liever dan in een blokhut. Heeft er heel veel plezier aan, is een hobby om dit te organiseren. Met humor en gezelligheid wil ik me voor 200 % inzetten.

Matti:
Ik had zelf ook graag willen fietsen. Heb pas een huis gekocht en kon de tijd die nodig was om te trainen niet combineren met het inrichten van mijn huis. Daarom heb ik de keuze gemaakt om als verzorger mee te gaan. Ik mis wel de beleving die je als fietser wel gehad zou hebben. Vindt het knap dat de fietsers zich inhouden bij het drinken, niet roken en geen vette hap. Doet voorlopig nog wat hij anders ook doet. Heeft nu een geweldige ervaring dit mee te maken.

Rob:
Kent het scoutingleven en het fietsen, dit is een mooie mix. Fysieke uitdagingen gaan hem redelijk gemakkelijk af. Leest boeken over extreme uitdagingen; alleen omdat het leuk is daarover te lezen, niet om het zelf te doen. Wel mogen er wat mij betreft best wat meer bergjes komen. Had niet gedacht dat de latere starters met fietsen zover zouden komen. Heeft  respect voor deze doordouwers. Gaat de uitdaging met Marieke aan en houdt zich daarbij niet in. Moet regelmatig in haar de meerdere erkennen.

Paul:
Mede organisator van het gebeuren, samen met Mark. Hebben samen nog anderen gevraagd te helpen. Van oorsprong ben ik een hardloper, heeft zich sinds drie jaar ook toegelegd op het fietsen. Ik ben een klimmer, rij het liefst de berg op. Kan ik me in mijn eigen tempo volop laten gaan. Gaat als hobby in de Italiaanse Alpen fietsen. Heel bijzonder om met broer en vriendin dezelfde hobby en beleving te hebben. Daarnaast mam mee en straks pap aanwezig bij de finish in Esztergom.

Ad:
Heb hier een schitterende vakantie aan, kan motorrijden en daarnaast scouting van dienst zijn.

Mijn helden zijn de vrouwen en mannen die hier zich helemaal geven om hun droom te realiseren. Kardinaal Mindszenty vond ook dat geen eliteclubje zijn macht mag opleggen aan anderen. En dat mensen die het minder hebben, geholpen moeten worden. Precies dat waarvoor de fietsers hun best doen om de sponsorgelden bij elkaar te brengen.

One thought on “De tiende dag, maandag 10 september; rustdag in Mariazell

  1. Lieve nancy,

    Het einde is weer bijna in zicht wat hebben jullie allen toch een mooie prestatie geleverd..En Nancy de bolletjestrui gewonnen!!!!!!!!!!!!!!GEWELDIG….
    Wij wensen iedereen nog een fijne en veilige laatste kilometers….
    En een super weerzien van jullie kids en overige familieleden en vrienden…..
    Ook een complimentje voor Mark en de rest van de staf die zich ingezet hebben om de wielerploeg zo goed te laten presteren kortom wij zijn erg trots op jullie ALLEMAAL…!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Liefs vanuit Roggel…….

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


zeven + = 8

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>