Etappes Helsetocht

01. Tungelroy – Berg : 158 km

We beginnen de tocht met een lange, maar vlakke etappe, van Tungelroy naar Berg aan de rand van de Duitse Eiffel. Via Kessenich en het witte stadje Thorn steken we in Wessem de Maas over, om vanuit daar koers te zetten naar het Duitse Heinsberg. Vanuit hier blijven we uit de drukte van het Ruhrgebiet fietsen richting Berg.

02. Berg – Guldental : 156 km

De eerste 100 km van de dag gaan dwars door de Vulkaan Eiffel richting Rijnland-Palts. We zullen dan ook enkele klimmen tegenkomen zoals we deze veelvuldig in de Ardennen getraind hebben. Totaal zullen we vandaag 1900 hoogtemeters maken, met een maximale steiging van 14%. Nadat we in Rhens de Rein bereiken blijven we het vlakke Rijn dal volgen tot aan Bingen am Rhein, waar we de Rijn links laten liggen en de laatste kilometers richting Guldental fietsen.

03. Guldental – Mudau : 154 km

Zat gisterende moeilijkheidsgraad in de 1ste 100 km, vandaag krijgen we een tegenovergesteld parcours. Waarbij we weer zo’n 1900 hoogtemeters dienen te maken, met een maximale steiging van 13%. De eerste 80 km fietsen we over veelal vlakke wegen totdat we bij Gernsheim de Rein oversteken. We komen hier in het Odental, een Duits middengebergte dat voor een gedeelte nog bestaat uit de resten van oude vulkanen. In de laatste 70 km dienen er dan ook weer enkele klimmen overwonnen te worden tot aan Mudau.

04. Mudau – Neunstadt : 133 km

Vandaag de laatste etappe voor onze 1ste en verdiende rustdag. We beginnen nog in het Odental, wat inhoudt dat we nog enkele klimmetjes voor de wielen krijgen. De laatste 35 km komen we in de regio Schwabisch Hall, en hier zullen we lekker kunnen uitfietsen naar Neunstadt. In totaal vandaag toch weer 1500 hoogtemeters met een maximale stijging van 13%.

05. Neunstadt : 0 km

Het is tijd voor een verdiende rustdag in Neunstadt. Een deel gemeente van het stadje Ellwangen dat vooral bekend is van zijn abdij uit de tijd van Karel de Grote.

06. Neunstadt – Geisenfeld : 140 km

Vandaag is er een goede mogelijkheid om de beentjes weer los te fietsen. We gaan richting Beieren, en om meer precies te zijn richting Ingolstadt. Vandaag is het een stukje vlakker met 800 hoogtemeters en een maximale stijging van 11%.

07. Geisenfeld – Vielshofen an der Donau : 140 km

Zoals de etappe plaats al doet vermoeden fietsen we nu richting de Donau. Het eerste gedeelte van de etappe kent nog enkele kleine heuveltjes, maar daarna is het dan toch tijd om lichtjes te dalen richting de oever van de Donau. Met 690 hoogtemeters en maximaal 9% stijging over 140 km heeft deze etappe een gematigd profiel.

08. Vielshofen an der Donau – St. Pantaleon Erla : 145 km

Vandaag volgen we de oever van de Donau om via Passau de grens met Oostenrijk over te steken. We volgen de Donau dwars door het mooie centrum van Linz, om uiteindelijk een kort stukje af te snijden om zo in St. Pantaleon Erla uit te komen. Ondanks dat we grotendeels de Donau volgen hebben we vandaag 1353 hoogtemeters te overwinnen, met een maximale stijging van 11%.

09. St. Pantaleon Erla – Mariazell : 107 km

Vandaag gaan we kennismaken met een echte Oostenrijkse coll van de buiten categorie. Vlak voor onze 2e rustdag kunnen we hier onze intussen goed getrainde klimmersbenen op testen. We gaan de Zellerain Pas bedwingen die op 1125 meter hoogte ligt. Ondanks de beperkte hoogte ten opzichte van meer bekende Alpen reuzen, is dit toch een kuitenbijter van de buitenste categorie. Dit niet alleen door zijn lengte van 21,5 km, maar ook door zijn maximale stijging van 16%. ( en we mogen de Oostenrijkers bedanken dat ze in 2004 de weg over deze pas opnieuw hebben aangelegd, en zo de maximale steiging van 22% naar 16% hebben teruggebracht….). In totaal krijgen we vandaag 1671 hoogtemeters voor de wielen.

10. Mariazell : 0 km

Tijd om te relaxen en bij te komen van onze inspanningen in het hooggebergte. Geheel in de traditie van deze tocht en onze eerste rustdag zijn we nu ook weer in een bekend bedevaartsoord…

11. Mariazell – Fischamend : 142 km

Vandaag zetten we koers in de richting van Wenen, wat we noordelijk van onze fietsroute laten liggen. Uiteindelijk zal het eindpunt van vandaag Fischamend zijn, liggend aan de Donau tussen Wenen en Bratislava. Ondanks dat we vandaag 1981 stijgende hoogtemeters hebben, kent het parcours toch een dalend verloop met maar liefst 2664 dalende hoogtemeters. Waarbij vooral de laatste 50 km aflopen tot aan de Donau.

12. Fischamend – Ács : 154 km

Zorg vandaag dat je je paspoort bij de hand hebt. In het begin van de rit gaan we bij het Oostenrijkse Berg de grens over, om in de hoofdstad van Slowakije aan te komen. We fietsen dwars door Petrzalka, de woonwijken van Bratislava om de Donau verder te volgen richting Hongarije. Naast je paspoort komt vandaag ook je fototoestel van pas, want we fietsen ook dwars door de mooie Hongaarse stad Gyor om uiteindelijk de etappe te besluiten in  Ács. Voor de cijferfreaks onder ons: vandaag een rustige etappe wat betreft beklimmingen met een totaal van 524 hoogtemeters.

13. Ács – Esztergom : 64 km

Vandaag de laatste eindjes van onze ‘helse tocht naar het Oosten’. Een fijne etappe van 64 km, met maar 250 hoogtemeters om nog even na te genieten van alle indrukken van de laatste 12 dagen. Vanuit de start volgen we eerst de Donau aan de Hongaarse zijde om in Komamo weer de Donau en de grens over te steken naar Slowakije. We volgen de Donau aan Slowaakse zijde totdat we Esztergom bereiken. Via de brug over de Donau rijden we zo Hongarije, en meer precies het centrum van Esztergom binnen. Op het plein voor de kathedraal is het tijd om na te genieten!