Shelterbox

Wat doet Shelterbox

Wij brengen onmiddellijke noodhulp in de vorm van noodonderkomens, naar mensen in rampgebieden om zo weer waardigheid, onderdak en warmte te brengen in deze door een (natuur)ramp getroffen gebieden.

Onze ShelterBox Respose Teams (SRT’s) delen in de rampgebieden zo snel mogelijk de beschikbare ShelterBoxen uit en geven iedere ShelterBox met een eigendomsbewijs over aan een gezinshoofd. Welke steun waar het hardst nodig is en wat waar naar toe gaat wordt vastgesteld in samenwerking met lokale Rotary Clubs, de nationale, regionale of lokale autoriteiten en andere aanwezige (inter)nationale hulporganisaties.

Elke ShelterBox biedt onderdak aan een gezin tot 10 mensen met een familietent en basisuitrusting om te kunnen eten, drinken en slapen, maar ook om een begin te maken met herstel. De inhoud van de box is initieel een standaard pakket, maar vervolg-zendingen kunnen worden aangepast aan het gebied of het klimaat waar de ramp plaats heeft.

Als alle ShelterBoxen in een rampgebied zijn verdeeld en alle tenten zijn opgezet gaan onze profesioneel getrainde ShelterBox Response Team leden naar huis. Daarna nemen andere hulporganisaties die structurele wederopbouwhulp bieden het over. Met deze organisaties werkt uiteraard ShelterBox ook nauw samen om een goede coördinatie ter plaatse te realiseren. Wij gaan er van uit dat een nationale overheid na circa zes maanden de meest essentiële voorzieningen in een rampgebied hersteld kan hebben, waardoor het leven weer kan normaliseren.

Hoe werkt Shelterbox

Wij zijn trots op het feit dat wij de mogelijkheid hebben om snel te reageren wanneer er waar ook ter wereld een ramp is gebeurd. Daarom hebben we op een tiental plekken op de wereld, zeecontainers met ShelterBoxen klaar staan.
Inmiddels hebben wij in 10 jaar een goede relatie met opgebouwd met vele andere internationale hulporganisaties wereldwijd.

Wij hebben een grote voorraad aan benodigdheden op ons hoofdkantoor in Helston (Engeland) en een groot aantal voorverpakte boxen staan opgeslagen op een aantal strategische plekken over de wereld. In een 40-voet container passen 224 ShelterBoxen.

Ons doel is om de eerste lading boxen binnen 2 á 3 dagen ter plaatse te hebben. Het al binnen circa 24 uur gearriveerde Shelterbox Response Team (SRT) neemt dan de boxen in ontvangst. Het team zorgt ervoor dat de boxen worden uitgedeeld aan hen die ze het hardst nodig hebben. Zij krijgen de box in eigendom. Het team zorgt er verder voor dat alle tenten worden opgezet en de gebruikers weten hoe ze met de verschillende spullen moeten handelen.

Vaak is Shelterbox als eerste buitenlandse hulporganisatie ter plaatse om steun te geven. De nauwe contacten met lokale Rotary Clubs zijn daarbij essentieel om de weg te vinden, ook binnen de lokale overheden. Wij kunnen daardoor snel aan de gang met datgene waar we goed in zijn: waardigheid, onderdak en warmte geven aan de plaatselijke bevolking, waarvan de huizen zijn vernield en het leven volledig is ontregeld.

 

Hoe is Shelterbox ontstaan

ShelterBox is opgericht door Tom Henderson OBE, een Rotarian en oud-Royal Navy “search and rescue” duiker.
Het viel hem op dat de geboden hulp na de meeste natuurrampen bestond uit voedsel en medicijnen om mensen te helpen de onmiddellijke gevolgen van de ramp te overleven. Weinig of helemaal niets werd gedaan in het leveren van goede noodonderkomens om mensen te helpen met het overleven in de eerste paar dagen, weken of maanden na een ramp, als ze bezig waren hun leven weer op te pakken. ShelterBox is opgezet om dit gemis aan te pakken.

Eind 1999 begon Tom met het uitwerken van zijn idee, het gesponsord krijgen van de uitrusting en mensen in beweging te krijgen om hem te helpen met de start van dit project. Zijn volharding leidde er toe dat op 15 april 2000 ShelterBox van start ging en de Rotary Club van Helston-Lizard in Cornwall het project adpteerde als hun millennium project. Op dat moment konden zij niet vermoeden dat ShelterBox het grootste Rotary Club-project ter wereld zou kunnen gaan worden, met meerdere aangesloten en ondersteunende nationale organisaties wereldwijd.

Wat zit er in een Shelterbox

Er worden alleen nieuwe artikelen gebruikt, die direct uit de fabiek komen. Deze zijn zorgvuldig geselecteerd op duurzaamheid en toepasbaarheid voor de gebieden waar de box terecht kan komen. Waar dat is, weten we immers nooit van te voren! Na 10 jaar praktijk ervaringen blijkt de huidige samenstelling uitstekend te voldoen.

De box zelf is sterk, lichtgewicht en spatwaterdicht. De lege box kan ook vele andere functies vervullen: voor het bewaren van voedsel en kleding, het opvangen van water tot zelfs het gebruik als een babybedje!
De box is een 185,5 liter en 84 x 60 x 57 cm grote; 6,8 kg zware kunststofbox, waarin de uitrusting moet passen. De box is goed stapelbaar, past op standaard pallets en is goed met 2 man te tillen.

Een speciaal ontwikkelde familietent voor circa 10 personen met binnen- en buitentent, 2 stoffen scheidings-wanden voor een beetje privacy en een reparatie kit. Deze tenten zijn ook geschikt voor winterweer volgens internationale standaarden en kunnen worden voorzien van een extra warmte-isolerende laag tussen binnen- en buitentent.

Vinyl geïsoleerde slaapmatjes en lichtgewicht thermo-dekens. Deze matjes en dekens kunnen ook meerdere wijzen worden gebruikt: als watervangers, als zitje, terwijl de matjes als grond tafel dienen voor maaltijden of als tent tapijt.

Een Life Straw waterfilter voor 18.000 liter of een pak van 180 zuiveringstabletten of een water-zuiveringskit met een 9 liter watertank. In het laatste geval zuivert één tablet een volle tank water. Dat betekent 6.800 liter schoon drinkwater. Voor een familie van 10 is dat circa 3 maanden gezuiverd goed drinkwater.

Twee 8 of 15 liter opvouwbare waterdragers.

25-50 meter touw en een rol stevige plastic multi-purpose zakken.

Een gereedschapsset in een canvas tas met daarin een bijl, een combinatietang, een nijptang, een zaag, een hamer, een pionierschopje en een hak.

Een op meerdere fossiele brandstoffen werkende brander of een hout-oventje.

Roestvrij stalen borden, koppen en kook- / eetbestek.

Een kinderpakketje; met daarin o.a. schrijf- en kleurboekjes, krijtjes, schoolspullen, stickers.

Wat zit er NIET in?

Onze niche is het voorzien in noodonderkomen en daarom hebben wij een bewuste keuze gemaakt om een aantal zaken niet in onze ShelterBox te doen.

Er zit geen eten in. Omdat we niet weten hoe lang een box in opslag blijft of waar en bij wie hij terecht komt. Daarnaast is eten na een ramp vaak snel weer lokaal beschikbaar.

Er zit geen brandstof in vanwege de veiligheidsaspecten bij opslag en (lucht)transport. Ook dat is meestal ter plaatse wel verkrijgbaar.

Er zit geen (drink)water in, omdat dat dat altijd te weinig zal zijn en ook lokaal beschikbaar zal zijn.

Indien noodzakelijk – op aanwijzing van SRT’s in het veld – kunnen we de inhoud van de latere boxen aanpassen aan de lokale terrein- en weersomstandigheden in het betrokken rampgebied.

Soms verpakken we ook twee tenten in een box, als blijkt dat er genoeg ander materiaal voor handen is en er vooral behoefte is aan tenten.

Donaties

ShelterBox is door de belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Door deze ANBI-kwalificatie kunt u uw donaties aftrekken bij uw Aangifte Inkomstenbelasting.

Meer informatie over shelterbox

www.shelterbox.nl