Sportmedisch onderzoek voor de fietsers

25 april,  Sportmedisch onderzoek voor de fietsers

Omdat de trainingen en toertochten inmiddels een serieuze omvang en intensiteit hebben aangenomen, werd het tijd de fietsers te onderwerpen aan een ‘APK keuring’ voor sporters. Iedereen moet per slot van rekening in september in goede gezondheid in Esztergom aan gaan komen.

Voor de keuring kwamen 8 fietsers afgelopen woensdagmiddag en -avond één voor één naar het Sport Medisch Adviescentrum Mediweert. Hier werden zij door Marieke onderworpen aan een gezondheidscheck. Zo werden onder andere lengte, gewicht en vetpercentage gemeten. Dit leidde bij sommige fietsers tot een wat teleurstellende uitslag. De carnaval bleek toch wat sporen te hebben nagelaten. Gelukkig nam iedereen de uitslag serieus, en fanatieke voornemens werden direct uitgesproken. Dat wordt straks een team met afgetrainde wielrenners!

Vervolgens werden bloed en urine onderzocht, ogen getest en wat spieren en gewrichten onderzocht.

Belangrijkste onderdelen van de keuring waren echter het onderzoek van hart en longen en tot slot een maximale inspanningstest. De inspanningstest werd afgenomen op een fietsergometer. Gedurende circa 10 minuten werd de weerstand van de fietsergometer opgevoerd en fietsten de wielrenners tot de zweetdruppels in het rond vlogen en ze helemaal ‘stuk zaten’. Aan doorzettingsvermogen in deze groep geen gebrek!! En allen bleken in het bezit van een prima basisconditie!

De gebroeders Sniekers wilden nog wat specifiekere informatie over hun conditie. Het blijft natuurlijk altijd een strijd tussen de broers over wie het best de heuvels en colletjes kan bedwingen. Specifiekere informatie over conditie, verzuringsdrempel en verzuringsvermogen was dan ook gewenst. Zodoende volgde een inspanningstest met zuurstofopname meting. Het benauwende gezichtsmasker trotserend, bleven ook zij doortrappen tot de fiets uiteindelijk toch weer won. Daar waar Paul een uitstekend duurvermogen liet zien, kon Rob zich lange tijd handhaven in de verzuring. Wat de één dus enigszins tekort kwam, bleek de ander in overvloed te hebben en visa versa. Kunnen zij dus mooi bij elkaar terecht voor trainingsadviezen….

Nadat alle keuringen waren verricht, bleek iedereen, ondanks wat (kleine) beperkingen, fysiek voldoende belastbaar om de trainingsbelasting verder op te bouwen en zich voor te bereiden op de 1400 km naar Esztergom. De basisvoorwaarden zijn er!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


zeven × 1 =

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>